Suunta on käännetty, katse eteen ja ylöspäin!

Viikko sitten maanantaina valtuusto kokoontui päättämään vuoden 2018 talousarviosta ja päivitetystä strategiasta. Aina sanotaan, ettei äänestäminen kannata. Tohdin olla eri mieltä, sillä uusiutunut valtuusto näkyy niin strategiassa kuin 2018 talousarviossa. Vaikka median otsikoihin päätyvät pääosin valtuustossa äänestyksiin nousevat asiat, on hyvä muistaa että nuijan kopautuksella hyväksytyssä talousarvio-osassa on paljon sellaista, jota on syyskuusta alkaen keskusteltu, neuvoteltu, väännetty ja äänestetty niin lautakunnissa kuin kunnanhallituksessakin, vaikka ne eivät aina otsikoihin päädykään. Palaan tässä tärkeimpiin uudistuksiin ja oman valtuustoryhmäni tavoitteisiin, joista yllättävän moni asia saatiinkin kuntoon heti ensimmäisen puolivuotiskauden aikana. Linkeistä kiinnostuneet voivat käydä tarkastamassa, miten kukin luottamushenkilö äänestyskäyttäytymisellään ja esityksillään vastaa vaalilupauksiinsa ja julkisuudessa väittämäänsä.

Itselleni hienoin saavutus oli toisen nuoriso-ohjaajan toimen perustaminen nuorisotoimeen. Asian valmistelu aloitettiin sivistyslautakunnassa syyskuussa 2017, jolloin Leila Ahlqvist esitti minun kannattamanani kahta nuoriso-ohjaajan toimea, toista JOPO-opetukseen koululle ja toista nuorisotoimeen. Valitettavasti asia kaatui vastaesitykseen, jossa kannatettiin ainoastaan JOPO-ohjaajan pestiä (38§ http://loppi.fi/sivistyslautakunnan-poytakirja-27-9-2017/) . Sivistyslautakunnassa  tehtiin Sami Liljan aloite samasta asiasta toisen kerran syksyllä, tuolloinkaan ei onnistunut eikä edes viimeisessä kunnanhallituksen talousarviokäsittelyssä, jossa härkäpäisesti jatkoin asian esillä pitämistä. Hieman yllätyksekseni valtuuston äänestyksessä nuoriso-ohjaajan toimi kuitenkin meni viimein läpi, ja oli ihan pakko hieman takarivissä tuulettaa, oli se sitten sopivaa tai ei. Tarve on ilmeinen, sillä nuorisotyön resurssin ja ennaltaehkäisevän nuorisotyön pitäisi tapahtua ennalta, ei vasta jälkihoitona erilaisissa kalliissa työpajoissa. Toimi on kohdennettu aliresurssoiduille Läyliäisten, Launosten ja kylien nuorisotyön vahvistamiselle. Tämä panostus maksaa itsensä äkkiä takaisin kun huomiodaan, että yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle miljoonan verran.

 

Valtuustossa hyväksyttiin investointeihin myös kyläkoulujen piha-alueiden parantaminen. Tämä Satu Myllykosken esittämä panostus kyläkouluihin päätyi sivistyslautakunnan talousarvioehdotukseen tuossa samaisessa aiemmin mainitsemassani kokouksessa, eikä sekään ilman vastustusta eli äänestyksiä toteutunut. Ilokseni kunnanhallituksessa esitettiin kaikkien rakentamista saman tien, mikä toki oli ilahduttavaa aiempien äänestyksien jälkeen eikä sitä kenelläkään ollut syytä vastustaa, onhan kokonaistaloudellisesti järkevämpää kilpailuttaa neljä hankintaa kerralla, kuin joka vuosi yksi.

 

Merkittävä ja yllättävän vähälle huomiolle jäänyt päätös oli investointi kirkonkylän koulun keittiön remontoimisesta valmistuskeittiöksi. Keskustalaisille on ollut tärkeää pitää kunnan ruokahuolto kunnan omana toimintana, ja se vaatii soteuudistuksen tullen vielä valmistuskeittiön kirkonkylälle. Tällä päätöksellä voidaan katsoa haudatuksi suunnitelmat ruokahuollon ostamisesta muualta. Soppa keitetään jatkossakin Lopella!

 

Omien vaaliteemojeni ja kunnan elinvoiman kannalta hieno kirjaus strategiassa on vapaa-ajan asuntojen pääsääntöinen hyväksyminen ympärivuotisiksi, joten nyt kaikki halukkaat mökkiläiset, tervetuloa loppilaisiksi! Tämä tarkoittaa, että pääsääntöisesti eli mikäli jokin laista löytyvä pakottava syy ei estä, käyttötarkoituksen muutos kunnassa hyväksytään. Kunnanhallituksen käsittelyssä aloitteestani kirjattiin sitova tavoite, joka edellyttää rakennusjärjestyksen päivittämistä vastaamaan normin purkua ja helpottamaan rakentamista ja käyttötarkoitusten muutoksia, ja se hyväksyttiin yksimielisesti niin kunnanhallituksessa kuin valtuustossakin. Selvä suunnanmuutos aiempaan verraten, ja positiivinen sellainen!

 

Suurin vääntö käytiin liikuntahallin rakentamisesta. Hieman yllättäen kunnanhallituksessa esitettiin 1,5 miljoonan kevythallin rakentamista. Ennen valtuuston kokousta Jorma Kilpiäinen, joka asiaa on monen muun kanssa pitkin kesää ja syksyä valmistellut ja tutkinut, totesi ettei kyseisellä summalla saada kunnon hallia pohjatöineen, putkineen ja sähköineen. Valtionapukin täytyy hakea kerralla, joten ei ole taloudellisesti vastuullista tehdä alibudjetoitua halli-investointia, jonka ylityksiin ei sitten valtionapua enää voi saada. Kunnan talous edellyttää muutamaa matalien investointien vuotta raskaiden koulurakentamisinvestointien jälkeen velkamäärän kurissa pitämiseksi. Kilpiäinen tekikin Joni Lähteen kannattamana esityksen kunnollisesta ja realistisesta 3 miljoonan monitoimihallista vuosille 2020-2021, johon kokoomuksesta vastattiin korottamalla 1,5 miljoonan esitystä 3 miljoonaan, mutta jo vuosille 2019-2020. Tuon esityksen kaaduttua äänestyksessä vastakkain jäivät 1,5 miljoonan kevythalli 2019 ja Kilpiäisen esittämä monitoimihalli 2020-2021, joka voitti äänestyksessä äänin 21-6. Omasta ja keskustan valtuutettujen puolesta haluan kiittää kaikkia Kilpiäisen esityksen puolesta äänestäneitä valtuutettuja realismin tajusta ja vastuullisuudesta kunnan taloudenpidon suhteen. Mahdollinen kaavamuutos, kilpailutus, valtionapuhakemus ja harrastajien näkemysten huomioiminen kun vievät tovin aikaa väistämättä ja kunta todellakin tarvitsee muutaman vuoden tauon suuriin investointeihin, jotta aiempia investointivelkoja ehditään kuitata ja talous pysyy sellaisessa kunnossa, että voimme jatkossakin kehittää Loppea entistä paremmaksi ja monipuolisemmaksi asuinpaikaksi. (http://loppi.fi/valtuuston-poytakirja-11-12-2017/) Itse asia oli tällä kertaa rakentamisvuotta tärkeämpi, hämmästyttävää kyllä osa oli kuitenkin valmis torppaamaan kunnollisen monitoimihallin vain rakentamisvuoden takia. Miten kummassa vuosi 2019 voikin olla niin merkityksellinen, sen jätän lukijan oman oivalluksen varaan.

 

Kaikkinensa olen erittäin iloinen siitä, kuinka hyvässä yhteistyön hengessä vuosi 2017 päättyy. Positiivisella ja odottavalla mielellä suuntaan kohti vuotta 2018, jolloin virkamieskuntamme johtoryhmän osalta uusiutuu vahvasti. Pidän hyvänä sitä, että pieni kunta saa uutta näkemystä “isosta” maailmasta nyt, kun poliittinen johtokin on vahvasti uusiutunut. Muutokset eivät ole uhka vaan mahdollisuus, ja ensi vuosi on varmasti vielä parempi kuin tämä nyt lopuillaan oleva. Rauhallista joulun aikaa lukijoilleni ja kiitos kaikesta saamastani palautteesta blogin suhteen, se kannustaa jatkamaan kirjoittamista jatkossakin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *