Peliä ja pelinappuloita

Aamupostin päätoimittaja Laura Ääri kirjoitti erinomaisesti tämän päivän lehdessä vallanpitäjistä ja kansan oikeudesta tietää, viitaten Lopella ja jo valtakunnallisestikin uutisoituun, vastavalitun kunnanjohtajan tapaukseen. Ääri on aivan oikeassa, että medialla on oikeus julkaista tämänkaltaisia uutisia vallanpitäjistä, niin virkamiehistä kuin poliittisista johtajista, sillä se on median tehtävä.

Päätoimittaja Ääri havaitsi kirjoituksessaan seikan, joka oli journalistilta terävä havainto. Samanlainen episodi kuin Lopen kunnanjohtajan valinnassa nyt, nähtiin naapurikunnassa Hausjärvellä sen nykyistä kunnanjohtajaa valittaessa. Naapurikunnat Loppi ja Hausjärvihän ovat kuin sisaruksia keskenään -lähes samanlaiset poliittiset voimasuhteet, samankokoiset maalaiskunnat, samankaltaiset taloudet.

Päätoimittaja kirjoittaa, että “Hausjärven kunnanjohtaja oli samanlaisessa liemessä tullessaan kuntaan” ja siitä, kuinka kunnanjohtajan rahasotkut tulivat “esiin kiusallisen myöhään.” Lopella tuomio tuli valtuutettujen tietoon valintapäivänä, vaikka ei enemmistön kantaan ansioituneimmasta viranhaltijasta vaikuttanutkaan, aivan kuten Hausjärvelläkin. Samankaltaisuus on mielenkiintoinen, kun ottaa huomioon, että sama poliittinen ryhmä ajoi virkavaalissa hävinnyttä ehdokasta kunnanjohtajaksi enemmistön kallistuessa ansioituneimman taakse.

Miten sattuikin, että tällaista epämiellyttävää taustasta sitten “tuli ilmi”. Miten sattuikin, että tuo epäilemättä ikävään valoon uuden kunnanjohtajan saattava asia saatettiin julkisuuteen, kun enemmistö ei taipunut tälläkään konstilla äänestyksessä hävinneiden ehdokkaiden ja saman poliittisen ryhmän tahdon taakse, niin Lopella kuin Hausjärvellä? Varmasti silkkaa sattumaa.

Asia velloo aikansa ja joitain kapuloita varmasti laitetaan vielä rattaisiin, mikäli Hausjärven malli paikkansa pitää tästä eteenpäinkin. Epäilemättä uusi kunnanjohtaja pian aloitettuaan ansaitsee paikkansa ja on yhtä hyvä ja naapureiden kadehtima kuin Hausjärven erinomainen, paskamyrskystä selvinnyt kunnanjohtaja on. Epäilemättä hänkään ei saa työtään täysin ilman kuopan kaivamista tehdä, vaikka enemmistön poliittinen tuki ei toki viranhoitoa kohtuuttomasti vaikeuta. “Pulinat pois” on helppo sanoa, mutta ei sen eläminen todeksi aivan kaikilta onnistu.

 

 

 

Yksi ajatus artikkelista “Peliä ja pelinappuloita”

  1. Oli muuten terävä oivallus kokonaisuudesta. Sitä analyysiä luki mielellään eikä siinä revitelty asialla vaan kirjoitus osoitti tarkkanäköistä laajaa inhimillistäkin ajattelua kokonaiskuvaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *