Ei kaikki ole oikein, minkä laki sallii

Viime päivinä ehdokas Lehtilä on seurannut uutisointia ristiriitaisin tuntein. Toisaalta voi olla iloinen siitä, että suomalainen nainen saa merkittävän tehtävän miehisestä pankkimaailmasta. Ja toisaalta hämmennystä siitä, miksi ei riitä ymmärrys erota nykytehtävästä välittömästi.

Vaikka mitään laitonta ei ole nykytehtävässä jatkamisessa, politiikon ja etenkin kansanedustajan pitää kyetä ymmärtämään lain ja moraalin välinen ero. Yhteiskunta on pahasti degeneroitunut, jos lainsäätäjät pitävät lain vaatimusten noudattamista riittävänä moraalisena mittarina omalle toiminnalleen. Moraali on käsityksiä siitä, mikä on oikein ja mikä väärin, miten on ryhdikästä ja oikeudenmukaista toimia ja miten ei. Moraalin pitäisi varsinkin vallankäyttäjillä olla huomattavasti lain asettamia vaatimuksia korkeammalla tasolla kansalaisten luottamuksen säilyttämiseksi.

En yrittämälläkään voi ymmärtää enkä parhain päin selittää sellaista, jota en koe oikeaksi, vaikka toiminta lainmukaista onkin. Väistämättä näyttää ikävältä, että suurpankin tuleva hallitusjäsen istuu ministerinä kautensa loppuun, vaikka kansa epäilemättä ei pahastuisi siitä, että erinäiset kesken olevat lakihankkeet jäisivät kesken… Näyttää ryhdittömältä  hyvävelikerhoilulta, hyssyttelyltä ja kansalaisten yksinkertaisena pitämiseltä.

Sain eilen istuvalta kansanedustajalta neuvon, että meidän ehdokkaiden pitää kertoa ihmisille toreilla ja kylillä, kuinka asiat oikeasti ovat. Tämä asia on nähdäkseni näin, torin sijasta blogissa, eikä kansanedustajaehdokkaiden tehtäviin kuulu edes omien, istuvien edustajien päätösten parhain päin selittely. Olen ehdolla juuri siksi, että ryhtiä ja oikeudentajua Arkadianmäki tuntuu kipeästi kaipaavan!