Kansanedustajien aktiivimallin vuosipäivä

On kulunut tasan vuosi siitä, kun astelimme Joel Rouvisen kanssa eduskuntaan jättämään yli 70 000 kannattajaa keränneen kansalaisaloitteemme kansanedustajien sopeutumiseläkkeen lakkauttamiseksi ja muuttamiseksi määräaikaiseksi sopeutumisrahaksi, kuten 2011 jälkeen valituilla edustajilla jo on käytäntönä.

Aktiivimallin jälkimainingeissa tämä lentoon lähtenyt aloite ja sen saama julkisuus ei ollut eduskuntaryhmille mieleen. Kun etsimälläkään ei löytynyt perustuslakiasiantuntijaa, joka olisi pitänyt sopeutumiseläkettä eläkkeenä, eduskuntaryhmien oli julkisuuden siivittämänä pakko taipua sille kannalle, että tämä ikuinen, kovatasoinen työttömyyskorvaus lopetetaan. Kansalaisille sitä kunniaa ei kuitenkaan haluttu antaa, vaan eduskuntaryhmät laativat lähes samansisältöisen lakialoitteensa kuin kansalaisaloite jo oli, muutamin liennytyksin.

Vuoden päivät ovat siis kuluneet  ja hankkeen edistyminen näytti jäävän jumiin valiokuntakäsittelyyn. Tammikuussa aloin olla jo varma, että sotevaliokunnan kiireisiin vedoten lainmuutos jää toteutumatta, koska aloitteet raukeavat eduskunnan työskentelyn päättyessä ennen vaaleja. Tämä artikkeli pisti kuitenkin vauhtia valiokuntaan, ja valiokunta käsitteli molemmat aloitteet helmikuussa ja sai siitä lausuntonsa valmiiksi eilen. https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/268884-sopeutumiselakkeet-rauhoitettiinko-aanestajat-ja-media-kansalaisaloitteen-tekija-heli

Lausunnolla eduskuntaryhmien laatimaa lakkautusaloitetta puolletaan hyväksyttäväksi, ja kansalaisaloitetta hylättäväksi, koska ensimmäinen jo toteuttaa jälkimmäisen sisällön. Jokseenkin huvittavaa, että eduskuntaryhmien kansalaisaloitetta myöhemmin laatima lakialoite, liki samansisältöinen, piti tehdä vain siksi, että istuvat kansanedustajat saisivat kunnian tästä 70 000 kansalaisen liikkeelle laittamasta muutoksesta. Sillä nyt sinänsä ei ole merkitystä, kunhan asia toteutuu ja tuo eliitin etuisuus saadaan päättymään. Siitä on kiittäminen aktiivisia kansalaisia, jotka allekirjoittivat aloitteen ja aktiivista mediaa, joka piti aihetta esillä!

Viimeinen jännitysnäytelmä on vielä edessä ruuhkaantuneen eduskunnan käsittelyssä, koska laki pitää vielä hyväksyä ennen istuntokauden päättymistä. Vielä tässä ehtii jokin mutka matkaan tulla, sillä aivan kaikkia Arkadianmäellä tämän muutoksen edistyminen laiksi saakka ei miellytä, vaikka olisi poliittinen itsemurha sitä vastaan äänestää.