Tunteen viemää

Kuluneen viikon maanantaina nähtiin mitä surullisin episodi Lopen valtuuston kokouksessa. Koska tapahtumain kulusta on perin virheellistäkin kuvaa annettu, oikaisen tässä muutaman tosiasian.

Keskustan sääntöjen mukaisesti lopullisen ehdotuksen valittavista henkilöistä tekee kunnallisjärjestön kokous. Maanantaina ennen valtuustoa kunnallisjärjestön kokous päätti äänin 18-12 nimittää minut kunnanhallituksen puheenjohtajaksi. Uusien sääntöjen mukaisesti jokainen kokoukseen saapuva jäsen on äänioikeutettu.

Keskustan säännöissä on kohta, jonka mukaan “jos kunnanvaltuustoryhmä _joutuu_ poikkeamaan kunnallisjärjestön kokouksessa hyväksytystä ehdotuksesta, valtuustoryhmän on annettava kunnallisjärjestölle selvitys poikkeamisen syistä”. Kokouksessa valtuustoryhmän puheenjohtaja esitti, kuten kuuluukin, kokouksessa valittuja henkilöitä tehtäviin. Tämän jälkeen kaksi yksittäistä oman ryhmän valtuutettua laittoivat valinnat äänestykseen täysin puolueen sääntöjen vastaisesti lopputuloksella, jossa minua ei valittu ja toinen henkilö valittiin.

Sääntöjen vastaisesti toiminut yksittäinen valtuutettu sanoi toista henkilöä esittäessään, että “valtuustoryhmän enemmistön esitys” tai jotain sinne päin, ja tätä on nyt julkisuudessa käytetty oikeutuksena tälle puolueen ja kunnan omituiseen valoon saattaneelle manööverille. Odotan mielenkiinnolla selvitystä, missä valtuustoryhmä on tällaisen enemmistöpäätöksen tehnyt, missä valtuustoryhmän kokous, jossa näin on päätetty on pidetty ja miksi tuohon kokoukseen on jäänyt ainakin kolme valtuutettua kutsumatta? Valtuustoryhmän sihteerinä ei minun tietääkseni ole pidetty mitään valtuustoryhmän kokousta, joten mitään valtuustoryhmän enemmistön esitystä ei voi olla olemassa.

Asiat menevät aina solmuun, kun tunteen vallassa toimitaan. Toisin kuin on esitetty, tässä ei ole ollut kyse mistään puolueen sääntöjen mukaisesta päätöksestä vaan yksittäisten valtuutettujen omavaltaisesta toiminnasta. valtuustoryhmän kokoukseen tulee luonnollisesti kutsua kaikki valtuustoryhmän jäsenet, muussa tapauksessa se ei ole kokous eikä päätös. Koska valtuustoryhmä ei ole mitään kokousta pitänyt, jossa olisi päätetty toimia kunnallisjärjestön kokouksen valintojen vastaisesti, odotan mielenkiinnolla millaisiin toimiin ryhdytään tällaista kapinallista toimintaa vastaan.

Koko tapaus on hävettävä niin puolueen kuin kunnan maineen kannalta. Lämmin kiitos tuestanne ja kannustuksesta, yhteydenottoja ja puheluita on tullut pitkin Suomea aivan käsittämättömiä määriä. Älkää vielä repikö niitä puoluekirjojanne, jospa järki vielä voittaa ja tunteen sijasta aletaan toimia demokratiaa ja sääntöjä kunnioittaen.